همه چیز درباره کابین كمپرسور
همه چیز درباره کابین كمپرسور
در گذشته ای نه چندان دور تهیه کمپرسور به معنای نیاز به خریداری یک موتور الکتریکی، تجهیزات راه انداز، پس سرد کن، صافی های ورودی و غیره بود. سپس نیاز بود به بررسی نیاز های کیفی و ظرفیتی بخش های گوناگون دستگاه بپردازید. لازم بود که اطمینان حاصل کنید این تجهیزات و لوازم فرعی به درستی و مطابق با کمپرسور کار می کنند. کلیه اتصالات درونی بین قسمت های مختلف قبلاً نصب شده اند. بسته کامل کمپرسور در یک محفظه کاهش دهنده صدا بسته بندی می شود تا میزان سر و صدا را کاهش دهد.
امروزه، کمپرسور و لوازم فرعی آن به صورت تجهیزات آماده به کار خریداری می شوند. بسته کمپرسور شامل شاسی جعبه ای است، که کمپرسور و تجهیزات جانبی اش بر روی آن نصب می گردد. بدین لحاظ نصب دستگاه ها تسهیل می شود و می توانید کاملاً مطمئن باشید که سیستم کار خواهد کرد. این مسئله را بخاطر داشته باشید که روش نصب و فن آوری تأثیر مهمی بر عملکرد و پایایی سیستم کمپرسور دارد. قاعده اصلی در نصب کمپرسور این است که یک کمپرسور مجزا را به طور مرکزی در یک کابین كمپرسور قرار دهید.
فواید متمرکز سازی کمپرسور
تجربه نشان داده است که متمرکز سازی بدون توجه به نوع صنعت ، کارائی بیشتری دارد .متمرکز سازی باعث توسعه اقتصاد اجرایی ، طراحی سیستم هوای فشرده ، رابطه بهتر بین کاربر و سرویس ، کنترل هرچه بهتر صدا و امکانات ساده تری برای تهویه هوامی شود.دوم اینکه ، منطقه مشخص شده ای در ساختمان که برای اهداف دیگر مورد استفاده قرار می گرفت را می توان برای نصب کمپرسور بکار برد.
در چنین سیستمی احتمال وقوع مشکلات دیگری باید مشاهده شود، به عنوان مثال اختلالات ایجاد شده بعلت سر و صدا ، مقتضیات تهویه کمپرسور ، خطرهای فیزیکی و خطرات مربوط به گرم شدن بیش از حد ، سیستم فاضلاب برای آب تقطیر ، محیط های خطرناک مثل گرد و غبار ویا مواد اشتعال زا ، وجود مواد خورنده در هوا ، فضاهای مورد نیاز برای توسعه آتی و قابلیت دسترسی به سرویس دهی . وجود چنین تأسیساتی ، به عنوان مثال در کارگاه یا انبارها می تواند نصب دستگاههای بازیافت انرژی را تسهیل کند .
نصب کمپرسور در خارج از ساختمان
اگر هیچ امکاناتی برای نصب کمپرسور در داخل ساختمان وجود نداشته باشد ، می توان آن را در بیرون از ساختمان و در زیر سقفی در کابین كمپرسور جای داد .همچنین باید احتمال یخ زدگی قطرات تقطیر و تخلیه ها،حفاظت از مجرای ورودی هوا در مقابل برف و باران ، ورودی مکنده و تهویه ، مقتضیات زیر سازی مثل آسفالت ، بتون های قالبی یا بستر های مسطح توخالی ، احتمال وجود گرد و غبار و مواد اشتعال زا یا خورنده وغیره را مورد توجه قرار دهید .
جانمائی و طراحی (Placement and design)
سیستم هوای فشرده باید به صورت مرکزی نصب گردد تا مسیر سیستم توزیع در تأسیسات بزرگ با لوله کشی های طویل تسهیل گردد .اگر قسمت مرکزی هوای فشرده نزدیک تجهیزات کمکی مثل پمپ ها و فن ها نصب شود نگهداری و تعمیر و خدمات رسانی راحت تر انجام میگیرد ، حتی جانمائی در مجاورت اتاق دیگ جوش نیز می تواند مفید باشد.
ساختمان هم باید دارای وسائلی باشد که بتواند قطعات سنگین دستگاهها ( معمولاً موتور الکتریکی ) را در تاٌسیسات هوای فشرده بلند کند و / یا در صورت امکان برای بلند کردن این اجزاء سنگین از لیفتراک استفاده کند .همچنین باید فضای کافی برای ایجاد توسعه در آینده نیز وجود داشته باشد .بعلاوه ارتفاع مجاز محل مورد نظر باید به اندازه کافی باشد تا در صورت نیاز امکان بالا بردن موتور الکتریکی وجود داشته باشد.
اتاقک مرکزی سیستم هوای فشرده (کابین كمپرسور) باید دارای کف شوی یا امکانات دیگری باشد تا آب تقطیر حاصل از کمپرسور ، پس سرد کن ، مخزن ذخیره هوا ، خشک کن ها و غیره از طریق آن خارج شود .کف شوی را باید مطابق با دستور العمل های فاضلاب شهری نصب کرد.
زیر بنا (Foundation)
معمولاً برای نصب دستگاه کمپرسور فقط باید از کف های مسطحی که استحکام کافی دارند استفاده شود . در بیشتر موارد یک ارتعاش گیرنده در دستگاه گنجانده می شود .بطور معمول به همراه نصب دستگاههای جدید ، برای هر کمپرسور ، پایه ستونی تعبیه می شود و بدین ترتیب این امکان فراهم می شود که کف ساختمان تمیز شود .کمپرسور های بزرگ پیستونی و گریز از مرکز نیاز به پایه ستون بتونی دارند که این پایه بر روی سنگ بستر و یا بر روی بستر خاکی تحکیم یافته ای مهار می شود .تأثیرات ارتعاشات بیرونی در دستگاههای کمپرسور پیشرفته کامل تا اندازه زیادی کاهش یافته است.
در سیستم هایی که داری کمپرسور های گریز از مرکز هستند ممکن است لازم باشد در پایه ستون های اتاقک کمپرسور از ارتعاش گیرنده استفاده شود .
هوای ورودی (Intake air)
هوای ورودی به کمپرسور باید تمیز و به دور از هر گونه مواد آلاینده جامد و گازی شکل باشد . به خصوص ذرات گرد و خاک و گازهای خورنده که می توانند مضر باشند .معمولاً ورودی هوای کمپرسور از طریق کانال کاهنده صدا صورت می پذیرد ، اما می تواند در جاهایی نیز که هوا به اندازه کافی تمیز است نصب شود .
آلودگی گاز ، مثل گازهای خروجی از خودروها اگر با هوا ترکیب شود به هنگام تنفس می تواند کشنده باشد . به طور مثال ، کاربرد های بیمارستانی معمولاً شرایط ویژه ای را در نصب ورودی هوا ایجاب می نماید .در تاٌسیساتی که هوای اطراف آن به وجود ذرات گرد و خاک آلوده است باید در مقابل دریچه هوای ورودی از جمله صافی های چرخه ای ، ورقه ای یا نواری چرخشی نصب شود .در چنین مواردی باید به افت فشاری که بعلت نصب این صافی ها ایجاد میشود ، توجه کنیم ، بطوریکه افت فشار هوا نباید از حد مجاز تعیین شده توسط تولید کننده تجاوز باشد.
همچنین بهتر است که هوای ورودی سرد باشد . بنابراین مناسب است که هوا از طریق لوله جداگانه ای از بیرون ساختمان به کمپرسور وارد شود .مهم است که لوله های که در شبکه نصب می شوند در مقابل خوردگی و فرسایش مقاوم باشند و قسمت ورودی آنها طوری طراحی شود که احتمال ورود برف و باران به داخل کمپرسور وجود نداشته باشد .همچنین لازم است که ابعاد لوله ها به اندازه کافی بزرگ باشد تا از افت فشار ممانعت شود .
طرح لوله های ورودی در کمپرسورهای پیستونی ، خیلی مهم و بحرانی است . ارتعاش لوله که به علت فرکانس ضربه ای کمپرسور ایجاد می شود ، می تواند به کمپرسور خساراتی وارد کند ، و ارتعاش ایجاد شده از طریق ایجاد صدا ، محیط اطراف را تحت تأثیر قرار دهد.
تهویه اتاقک کمپرسور (Compressor room ventilation)
گرمای بوجود آمده در اتاقک کمپرسور توسط تمام کمپرسور ها ایجاد می شود . این گرما از طریق تهویه اتاقک کمپرسور به بیرون فرستاده می شود .اندازه کمپرسور و اینکه آیا کمپرسور توسط آب یا هوا خنک می شود ، میزان تهویه هوا را تعیین می کند .هوای تهویه در کمپرسورهایی که هوا خنک هستند ، تقریباً حاوی %۱۰۰ انرژی است که توسط موتور الکتریکی به شکل گرما مصرف می شود .هوای تهویه در کمپرسور هایی که آب خنک هستند حاوی کمتر از %۱۰ انرژی است که توسط موتور الکتریکی مصرف می شود .
راه بهتر برای رویارویی با این مسئله بازیافت انرژی و استفاده مجدد آن است .هوای تهویه باید از بیرون تهیه شود ، ترجیحاً نباید از کانال های طویل استفاده شود . مجرای ورودی هوای تهویه باید اگر امکان دارد در نمای شمالی دیوار نصب شود ،یا اگر در جای دیگری در سایه نصب میشود باید به گونه باشد که طی فصل تابستان تا جایی که امکان دارد هوای خنک تری وارد سیستم شود.
یک پنجره مشبک باید در قسمت بیرونی مجرای هوای ورودی و یک دریچه تنظیم جریان هوا باید در قسمت داخلی آن نصب شود تا از ورود اشیا، خارجی و کوران هوای سرد جلوگیری کند .بعلاوه تا جاییکه ممکن است باید مجرای ورودی را در قسمت های پایین نصب کرد که از احتمال پوشیده شدن با برف در طول ماههای زمستان جلوگیری شود .حتی باید احتمال ورود گرد و غبار و مواد منفجره و خورنده به داخل اتاقک کمپرسور را در نظر بگیرید .
هواکش
هواکش های تهویه باید در بالای یکی از دیواره های انتهائی اتاقک کمپرسور نصب شود ، در حالیکه دریچه ورودی هوا در دیوار مقابل نصب می شود . سرعت هوا در مجرای ورودی نباید از m/s 4 تجاوز کند .هواکش هائی که توسط ترموستات کنترل می شوند مناسب ترین نوع هستند.
این هواکش ها باید بگونه ای انتخاب شوند که افت فشار را در کانال ها ، پنجره مشبک دیوار بیرونی ، دریچه تنظیم جریان هوا و غیره کنترل کنند .مقدار هوای تهویه باید به حدی کافی باشد تا افزایش درجه حرارت را در اتاق تا ˚C 10 – 7 محدود سازد . اگر مشکلی در تنظیم تهویه کافی در اتاق ایجاد شود ، می توان امکان استفاده از کمپرسورهای آب خنک را در نظر گرفت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.